Her şeyin sorgulandığı bu dönemde, şirket merkezleri ve Holdingler (nam-ı diğer "headquarters") de bu sorgulamadan nasibini aldı. Hatta fazlasıyla!
Peki, bu merkezler ne iş yapar? Yaptıkları iş gerçekten katma değerli mi? Bu çıktıları kim, nerede kullanıyor? Şirketler bu işleri kendi başlarına yönetemez mi? Yoksa Merkezler gereksiz bürokrasi mi üretiyorlar?
Bu sorular, her dönem merkezlerin performansını diri tutmak için sorulmalıdır. Ancak özellikle ekonomik kriz dönemlerinde bu sorgulamalar çok daha da artıyor.
Hissedarlar ve Yönetim Kurulu Neden Sorguluyor?
Başta hissedarlar olmak üzere, yönetim kurulları; CEO ve icra ekiplerini mercek altına alıyor. Yüksek maaşlar ve yönetim giderleri dikkat çekerken, kârların düştüğü (hatta bittiği) bu dönemlerde, merkezdeki her üst düzey yönetici ve ekibi, varlığını ve katma değerini kanıtlamak zorunda.
•Ürettikleri çıktılar gerçekten gerekli mi?
•Bu çıktıları kim kullanıyor?
•Çıktıların miktarı ve kalitesi, harcanan kaynaklara değiyor mu?
Bu sorular, hissedarların ve yönetim kurulu üyelerinin zihninde sürekli dönüp duruyor.
Çözüm Ne Olmalı?
1. Misyon ve Varlık Nedeninin Gözden Geçirilmesi: Her bir Merkez departmanın misyon ve varlık nedeninin masaya yatırılması, ihtiyaçlara göre yeniden tanımlanması gerekiyor.
2. Politika ve Prensiplerin Netleştirilmesi: Her fonksiyonun işleyişine yön verecek politika ve prensiplerin yalın bir şekilde tariflenmesi şart. Hiçbir fonksiyonunun dağılıp bambaşka işlerle çalışma lüksü kalmadığı bilmesi kaçınılmaz bir olgu.
3. Dijital Dönüşüm ve Çeviklik: Süreçlerin acilen dijitalleştirilmesi ve yapının çevik bir işleyişe kavuşturulması gerekiyor. Tabii ki, ekiplerin becerilerinin buna ne kadar uygun olduğu da ayrı bir değerlendirme konusu. Gerekirse acilen yeni beceri transferlerine ihtiyaç var.
4. Köhne Alışkanlıklardan Kurtulmak: İvedilikle eski, verimsiz çalışma yöntemlerinden vazgeçilmeli. Bazı işler merkezden şirketlere/lokasyonlara devredilmeli, hatta ortadan kaldırılmalı.
5. Kadronun Optimizasyonu: "Az ve öz" kadro yapısına geçiş, en büyük beklentilerden biri. Kadro konusunda en ince ayrıntısına kadar verimlilik fırsatlarının değerlendirildiğinin hissettirilmesi gerekiyor, tüm paydaşlara.
6. 3-5 Yıllık Faaliyet Planları: Her ekibin net iş hedefleri ve faaliyet planları olmalı ve bu hedeflere yüksek motivasyonla koşulmalı.
Sonuç: Yeni Bir "Nikah Tazeleme" Zamanı
Kısacası, merkez kadroları ile hissedarlar ve yönetim kurulu üyeleri arasında yeniden bir güven inşası gerekiyor. Katma değer üretmeyen her yapı, eninde sonunda sorgulanıyor. Merkezler, bu gerçeği hiç aklından çıkarmadan katma değer yarattığını ortaya koymalılar.
Daha Fazla Daha Az